Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Mitä tehdä babypinaatista?

Babypinaatti pesee muut salaattilajit ravintoarvoissa mennen tullen! Jos haluat vihreää lautasellesi, mutta haluat että syömäsi salaatti oikeasti sisältää vitamiineja ja hivenaineita, valitse kotimainen supersalaatti!

Helpoin tapa käyttää babypinaattia, on pyöräyttää siitä salaatti aterian lisukkeeksi, tai vaikkapa lounaaksi...

Juhlasalaatti

Tällä hetkellä erilaiset vihersmoothiet ovat se juttu! Sinun ei tarvitse olla himotreenaaja tai terveysintoilija, jotta löytäisit käyttöä sille keittiön kaapissa pölyä keräävälle blenderille! Älä anna vihreän värin pelottaa, makua pinaatin lehdistä ei juomaan juurikaan tule, mutta vitamiineja kylläkin!

Pinaattismoothie

Babypinaattia voit tietenkin käyttää myös ruuanlaittoon! Pizzat, pastat, piirakat, munakkaat, wokit, sämpylät - you name it! Babypinaatti lisätään ruokaan ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa, pehmeälehtisyytensä vuoksi, se ei tarvitse pitkää kypsytysaikaa.        

Baby pinaatti

Pinaattiin liittyy suomalaisessa keittiössä useita ennakkokäsityksiä. Pinaatti pitää kypsentää ennen syöntiä ja pinaatti sisältää paljon rautaa. Kypsentämiskäsitys liittyy avomaalla viljeltävään Uuden Seelannin pinaattiin. Se saattaa sisältää suuria pitoisuuksia nitraatteja, ja kypsentäminen pienentää nitraattipitoisuutta ja toki myös pehmentää kovia lehtiä.  Rautaa pinaatti sisältää yhtä paljon kuin mikä tahansa muukin vihreä lehtivihannes.

 

Mitä erikoista baby pinaatissa sitten on?

Baby pinaatti on nimensä mukaisesti pinaatin pieniä lehtiä. Ne korjataan lehtien ollessa noin 5-7 cm mittaisia. Tällöin lehdet ovat vielä meheviä ja pehmeitä. Baby pinaattia viljeltäessä käytetään myös eri lajikkeita, kuin viljetäessä perinteistä pinaattia. Useimmat baby pinaatti -lajikkeet ovatkin pyöreälehtisiä. Nämä lehdet voi siis käyttää ruuaksi ilman kypsentämättä. Pinaattia voi hyvin käyttää esim. salaatin korvikkeena salaateissa. Perinteiseen ruukkusalaattiin verrattuna baby pinaatti on todellinen supersalaatti. Vain 50 grammaa (puolikkaan ruukkusalaatin verran) pinaattia sisältää aikuisen ihmisen päivän tarpeen K-vitamiinia, puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6 -vitamiineja! 

Voit siis käyttää baby pinaattia salaatin lehtien tapaan tai kuten uuden seelannin pinaattia, eli keittoihin, wokkeihin, piirakoihin, pastakastikkesiin jne...vain mielikuvitus on rajana. Mutta muista, että raakana baby pinaatti on kaikkein ravintorikkaimmillaan!