Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Joko olet tutustunut herkulliseen vuonankaaliin? Vuonankaali tuli syksyllä 2017 osaksi tuotevalikoimaamme. Se löytyy pakattuna samanlaiseen 80 g pussiin kuin pinaattikin ja löytyy niin ikään kaupan kylmätiskistä. 

 

 

Vuonankaalia voit käyttää salaateissa ja muissa kylmissä ruuissa. Siinä on hieno, pähkinäinen maku. Vuonankaali kerätään ruusukkeina, ja se myös käytetään niin. Lehtiä ei tarvitse irroitella toisistaan ennen käyttöä. Vuonankaali on myös kaunis ja sitä näkee käytettävän paljon myös annosten koristelutarkoituksissa.

 

Kuten pinaatin, myös vuonankaalin ravintoarvot ovat hyvät! Se sisältää kolme kertaa enemmän A ja K-vitamiinia kuin perinteinen lehtisalaatti ja lisäksi siinä on rutkasti muun muassa beetakaroteenia, foolihappoa, omega-3-rasvahappoja ja B-ryhmän vitamiineja.    

Baby pinaatti

Pinaattiin liittyy suomalaisessa keittiössä useita ennakkokäsityksiä. Pinaatti pitää kypsentää ennen syöntiä ja pinaatti sisältää paljon rautaa. Kypsentämiskäsitys liittyy avomaalla viljeltävään Uuden Seelannin pinaattiin. Se saattaa sisältää suuria pitoisuuksia nitraatteja, ja kypsentäminen pienentää nitraattipitoisuutta ja toki myös pehmentää kovia lehtiä.  Rautaa pinaatti sisältää yhtä paljon kuin mikä tahansa muukin vihreä lehtivihannes.

 

Mitä erikoista baby pinaatissa sitten on?

Baby pinaatti on nimensä mukaisesti pinaatin pieniä lehtiä. Ne korjataan lehtien ollessa noin 5-7 cm mittaisia. Tällöin lehdet ovat vielä meheviä ja pehmeitä. Baby pinaattia viljeltäessä käytetään myös eri lajikkeita, kuin viljetäessä perinteistä pinaattia. Useimmat baby pinaatti -lajikkeet ovatkin pyöreälehtisiä. Nämä lehdet voi siis käyttää ruuaksi ilman kypsentämättä. Pinaattia voi hyvin käyttää esim. salaatin korvikkeena salaateissa. Perinteiseen ruukkusalaattiin verrattuna baby pinaatti on todellinen supersalaatti. Vain 50 grammaa (puolikkaan ruukkusalaatin verran) pinaattia sisältää aikuisen ihmisen päivän tarpeen K-vitamiinia, puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6 -vitamiineja! 

Voit siis käyttää baby pinaattia salaatin lehtien tapaan tai kuten uuden seelannin pinaattia, eli keittoihin, wokkeihin, piirakoihin, pastakastikkesiin jne...vain mielikuvitus on rajana. Mutta muista, että raakana baby pinaatti on kaikkein ravintorikkaimmillaan!